العرب في كوبا

To order a Print Copy of this tilte, please contact
Ms. Lydia Chidiac Zgheib

License

This book is distributed under the terms of the
Creative Commons Attribution + Noncommercial + NoDerivatives 4.0

إنّ كتاب العرب في كوبا يبحث، بالرجوع الدقيق والواسع إلى المصادر، وخصوصًا ما اشتمل منها على الوثائق والشهادات في تشكّل الجالية العربيّة في الجزيرة وتطوّرها: طرق الهجرة، أمكنة القدوم، مجالات العمل، المعتقدات الدينيّة، وهيكليّات العائلات والجمعيّات...، حتّى اندماجها في المجتمع المضيف، حيث أحرز المتحدّرون منها إنجازات لافتة في ميادين الطبّ والثقافة.
يتألّف الكتاب من أربعة فصول: الأوّل يعرّف بهجرة العرب والبربر إلى كوبا منذ بداياتها في القرن السادس عشر، وبتأثّر الشعب الكوبيّ بالثقافة العربيّة. والثاني يعطي صورة جليّة عن أسباب هجرة هؤلاء خلال القرنين التاسع عشر والعشرين وتشكّل جاليتهم وأبرز أعلامها. وفي الثالث بيان بمجالات عملها وتركيبتها الدينيّة وبنيتها الاجتماعيّة العائليّة. أمّا الرابع فيضيء على أبرز عوامل اندماجها بالمجتمع الكوبيّ.

The book, Arabs in Cuba, recounts the historical formation and development of the island’s Arab diaspora, including their emigration routes, landing locations, work, religion, family structures, associations, and fusion of these emigrants in their host society in which their descendants have made great achievements in medicine and culture. This work is based on extensive references, which mainly encompass original documents and testimonies of emigrants.
The book falls into four chapters. The first narrates the early sixteenth century emigration of Arabs and Barbars to Cuba and their impact on Cuban culture. The second chapter underlines the causes of emigration during the nineteenth and twentieth centuries, the formation of the diaspora, and its key figures. The third chapter sheds light on the various occupational posts held by the emigrant community, including its religious, social and family structures. The fourth chapter stresses the principal factors that contributed to the incorporation of emigrants into the Cuban society.

العرب في كوبا
ريغوبرتو مينينديس باريديس ؛ [ترجمة، وفيقة ابراهيم]
منشورات: جامعة سيدة اللويزة ©
ص.ب.: 72، زوق مكايل، لبنان